Milyen gépet érdemes beszerezni?
Valamikor április elején találtam Szilvi FB csoportjára, és nagyjából ekkor álltam neki a felkészülésnek. Ekkor még "csak" turmixgépem volt. Egy elég jó, több próbát kiállt gép. Már azzal megnyert ez a gyönyörűség, hogy egy több napos léböjt tábort szolgált ki egy azaz egy ilyen gép. Tavaly esett a választásom erre a gépre, amikor is egy másfajta méregtelenítő kúrát végeztem, melynek szintén központi részét képezte a léböjt. Erről többet a Bemutatkozásban olvashatsz. Lehet benne fagyit készíteni, mert simán elbír a fagyott gyümölccsel és a jégkockával. Forróvizet is lehet bele önteni, így akár krémlevesek készítésére is alkalmas. Na és persze smoothi-kat. Egy hátránya van, nagyon hangos.
Május 2.-án érkezett meg a másik csoda gépem a présgépem, azóta is nagyon jóban vagyunk. :-) Ez egy közép kategóriás prés! Legalábbis az én meglátásom szerint. Persze jobban körülnézve a piacon, határ csillagos ég, és annak fényében mindjárt egy alsó kategóriás csoportba sorolható át. Aki nem tud százezreket áldozni egy ilyen présgépre, annak ezt merem ajánlani. Aki megteheti, gyűjtsön egy drágább gépre. Mondjuk erre a csodamasinára! Szilvi csoportjában sokat beszélgetünk a gépekről. Ezek a drágább gépek már éles csigával rendelkeznek, ami abszolúte mindent visz. Ez az információ nem volt a birtokomban, mikor a Klarstent megvettem, de cseppet sem bánom, mert akkor sürgetett az idő, és a teljes léböjtöt minél hamarabb el akartam kezdeni. :-) Ezzel a géppel én teljesen elégedett vagyok, és remélem, sokáig velem marad. :-)
Ez a gép azért tetszett meg, mert szélesszájú, erős motorja van és szinte teljesen száraz rostanyag jön ki belőle. Ha nagyon maximalista vagy - én az vagyok - akkor átküldöd a rostot még egyszer, így tuti száraz lesz a maradék. Változóan még 1-2dl levet nyerhetsz ki belőle, ami nem elhanyagolható.
Alapvetően mindent leprésel. A kisebb almákat akár egészben is lepréselheted vele. A gépemet szeretem kímélni, az első használatkor ugyanis lepréseltem vele egy egész limeot, és recsegett-ropogott az egész gép. Majdnem szívrohamot kaptam, de nem lett semmi baja szerencsémre. :-) Ami nagyon rostos, mint mondjuk az ananász - ez csúnyán képes eltömíteni a rost-nyílást - érdemes felvágni, esetleg a középső rostos részt kivágni. De ilyen a fehérrépa is, amit szintén érdemes kisebb darabokra vágni. A cékla ilyen gondot nem okoz, de különösen kemény-rostos, így én ezt is feldarabolom. A zöld levelekkel, levesebb,roppanósabb termésekkel simán elbír. A kásásabb almából pép lesz, illetve nincs leve a banánnak, avocadonak, papayának, mangónak (utóbbinak van egy kis leve). A legtöbb présgép jobban szereti a friss, lédús terméseket. Lepréseli az állott, picit aszott gyümölcsöket is, de ne lepődj meg, ha pépes lesz.
A mosogatása viszonylag egyszerű. Egy elemet kivéve - a tartály alsó része - mosható mosogatógépben. Viszont javaslom, hogy a szűrőt előtte keféld át és úgy tegyétek a mosogató gépbe. Ne a saját keféjét használjátok, mert az nem elég hatékony. Sokkal jobb egy sima kis keskeny körömkefe vagy fogkefe. Egy fontos dologra felhívnám a figyelmedet! Az alsó tartály alján van egy kis gumidugó, ezt tisztításnál ki kell húzni, viszont el ne felejtsd visszadugni használat előtt! Elég halk ahhoz, hogy beszélgetni lehessen mellette. :-)